Het pumpasoppa med tempeh
Bästa under förkylningstider
4 portioner
-
1 kg Butternutpumpa
-
2 st gula lökar
-
3 st vitlöksklyftor
-
½ dl rapsolja
-
½ röd chili
-
5 dl vatten
-
1 st tärning grönsaksbuljong
-
1 stor bit färsk ingefära
-
1 msk vinäger
-
1 burk kokosgrädde
-
Salt
Topping:
-
400 gram gulärt tempeh
-
Rostade pumpakärnor
-
Grekisk eller turkisk yoghurt, alt. gräddfil och creme fraiche
-
Koriander eller persilja
-
Om man vill ha lite mer asiatisk touch, droppa på lite fisksås. Ger en väldigt trevlig umami och sälta
-
Hacka den gula löken, vitlöken och chilin, samt riv ingefäran.
-
Skala pumpan och skär i 2-3 cm stora bitar. Spara kärnorna och rosta dem i stekpannan med salt. Svinn-smart!
-
Hetta upp oljan och stek gul lök, vitlök, chili och pumpa tills de är lite glansigt. Häll på vattnet och buljongen och koka tills pumpan är mjuk. Cirka 15 minuter.
-
Tillsätt ingefäran. Snåla inte! Bra husmorstips mot förkylning.
-
Mixa till en slät konsistens. Här rekommenderar jag att man använder en stavmixer men funkar också med en kannmixer.
-
Häll på grädden och vinägern. För att sedan koka upp igen.
-
Smaka sedan av med salt.
-
Skär tempehn i 2 cm stora kuber och stek i rikligt med olja och salta mycket.
-
Servera soppan och toppa med den stekta tempehn, pumpakärnor, örter och ringla på lite yoghurt.