höstig viltgryta med svamp
Klassiker
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser
-
250 gram Tempeh Husman, tinad
-
1 gul lök, finhackad
-
20 gram torkad Karl-Johansvamp
-
250 gram skogschampinjoner, skivade
-
1 dl portvin
-
250 gram valfri grädde
-
1 msk fond, brynt schalottenlök
-
1 msk misopasta
-
1 msk sojasås
-
1 tsk svartvinbärsgelé
-
1 tsk enbär, torkade
-
1 tsk rosmarin, torkad
-
Salt & peppar, efter smak
-
Smör, för stekning
-
1 kruka persilja, finhackad
Serveras till kokt potatis & rårörda lingon
Gör så här:
Blötlägg den torkade svampen i hett vatten i en skål under 15 minuter.
Stek tempeh bitarna i rikligt med smör tills de har fått lite färg och en frasig yta. Lägg över i en skål och stek sedan löken 6-7 minuter tills den nästan har blivit brynt. För över löken till samma skål som tempehn.
Hetta upp en stor gjutjärnsgryta och tillsätt champinjonerna tills vätska börjar utsöndras & sedan absorberas. Tillsätt en klick smör och stek ytterligare 30 sekunder tillsammans med karl-johan svampen.
Tillsätt tempeh, lök, portvin och låt vinet koka in någon minut.
Tillsätt grädde, fond, miso, soja, svartvinbärsgelé & kryddor. Låt småputtra under lock i 15 minuter. Smaka av med salt & peppar.
Garnera grytan med persilja.
Servera till rårörda lingon och kokt potatis.
Tempeh Husman passar bra till de flesta husmanskost-rätterna som har en rustik karaktär. Den här krämiga & smakrika viltgrytan som för tankarna till skogen med både svamp & enbär är en perfekt middag för ruskiga höstkvällar.
