top of page
A2O_logo_brun.png

höstig viltgryta med svamp

Klassiker

Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser

  • 250 gram Tempeh Husman, tinad

  • 1 gul lök, finhackad

  • 20 gram torkad Karl-Johansvamp

  • 250 gram skogschampinjoner, skivade

  • 1 dl portvin

  • 250 gram valfri grädde

  • 1 msk fond, brynt schalottenlök

  • 1 msk misopasta

  • 1 msk sojasås

  • 1 tsk svartvinbärsgelé

  • 1 tsk enbär, torkade

  • 1 tsk rosmarin, torkad

  • Salt & peppar, efter smak

  • Smör, för stekning

  • 1 kruka persilja, finhackad
     

Serveras till kokt potatis & rårörda lingon

 

Gör så här:

 

Blötlägg den torkade svampen i hett vatten i en skål under 15 minuter.

Stek tempeh bitarna i rikligt med smör tills de har fått lite färg och en frasig yta. Lägg över i en skål och stek sedan löken 6-7 minuter tills den nästan har blivit brynt. För över löken till samma skål som tempehn.


Hetta upp en stor gjutjärnsgryta och tillsätt champinjonerna tills vätska börjar utsöndras & sedan absorberas. Tillsätt en klick smör och stek ytterligare 30 sekunder tillsammans med karl-johan svampen.

Tillsätt tempeh, lök, portvin och låt vinet koka in någon minut. 

 

Tillsätt grädde, fond, miso, soja, svartvinbärsgelé & kryddor. Låt småputtra under lock i 15 minuter. Smaka av med salt & peppar.

Garnera grytan med persilja.

 

Servera till rårörda lingon och kokt potatis.

Tempeh Husman passar bra till de flesta husmanskost-rätterna som har en rustik karaktär. Den här krämiga & smakrika viltgrytan som för tankarna till skogen med både svamp & enbär är en perfekt middag för ruskiga höstkvällar.

IMG_9664.JPG
bottom of page