BANG BANG TEMPEH
KOREAN CHILI
4 portioner
Bang bang tempeh med jordnötssås & svart ris
Tempeh-bitar med smak av Korea med frasig yta som får smälta ner i en len & krämig jordnötssås med perfekt balans av syra & hetta. Den knapriga & milda brysselkålen blir en glad överraskning i denna annars asiatiska rätt som serveras med klibbigt svart ris.
Jordnötssås
-
250 gram Tempeh Korean chili, tinad
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, rivna
-
1 röd chili, finhackad
-
2 cm ingefära, riven
-
200 gram brysselkål, hela
-
1 ½ dl jordnötssmör, osaltat & ekologiskt
-
2 dl kokosgrädde
-
½ msk japansk sojasås
-
2 tsk risvinäger
-
1 lime, juicen
-
½ kruka koriander, finhackad
-
Salt, efter smak
-
Olja, för stekning
Snabbpicklad gurka
-
1 gurka
-
1 dl risvinäger
-
2 msk sesamfrön, rostade
Svart ris
-
3 dl svart ris
-
6 dl vatten
-
Skär gurkan i tunna skivor och lägg i en bunke. Slå på risvinäger, strö över sesamfröna och låt marinera under tiden du tillagar grytan.
-
Skär bort de torra delarna av brysselkålen och ta bort de yttersta bladen.
-
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök & vitlök i 2-3 minuter. Tillsätt chili, ingefära och brysselkål och stek ytterligare 3 minuter.
-
Tillsätt kokosgrädde, jordnötssmör, sojasås & risvinäger. Låt puttra under lock i 15 minuter.
-
Stek under tiden tempehn i rikligt med olja under 3-4 minuter tills de börjar få en frasig yta. Rör sedan ner i grytan.
-
Pressa i lime & tillsätt koriander. Servera till den picklade gurkan & svart ris.