TEMPEH FISH N’ CHIPS
Klassiker
4 portioner
-
SALTLAG
-
½ dl salt
-
1 l vatten
-
CITRONAIOLI
-
2 äggulor eller 25ml Aquafaba (kikärtsspad) för att göra rätten vegansk
-
1 tsk dijonsenap
-
1 tsk vinäger
-
1 ½ dl rapsolja
-
½ dl olivolja
-
1 vitlöksklyfta
-
Skal från 1 citron
-
1 msk citronsaft
-
Salt
-
PANKOPANERING (TILL 600 G TEMPEH)
-
3 ägg eller 150ml Aquafaba
-
2 dl vetemjöl
-
2 msk dillfrö
-
3,5 dl panko
-
Salt
-
Vitpeppar
-
Rapsolja att steka i
-
Saltlag: Rör ihop vatten och salt tills saltet löst sig. Skiva 600 g tempeh i cirka 14 skivor. Lägg tempehn i saltlagen i minst 30-60 minuter.
-
Citronaioli: Rör ihop äggulor (aquafaba), dijonsenap och vinäger. Tillsätt oljorna droppvis till en början, därefter i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med vitlök, citron och salt.
-
Pankopanering: Rör ihop vetemjöl, dillfrö, salt och vitpeppar. Panera därefter tempehn först i mjölblandningen, därefter i uppvispat ägg (aquafaba) och sist i panko. Stek gyllene i rikligt med rapsolja på medelhög värme.
-
Servera den pankopanerade tempehn med citronaiolin och ugnsrostad potatis.