top of page

Frågor och Svar om A2O och vår Tempeh

Vad är Tempeh?

Det är en traditionell maträtt från Indonesien som oftast tillverkas av sojabönor som man har kokat. Sedan tillsätter man en mögelsvamp som fermenteras under ett par dagar. Då bildas ett vitt mycel som binder samman bönorna och blir en fast massa. Vår tempeh görs dock helt på svenska råvaror såsom gula ärtor och quinoa. 

 

Hur smakar det?

Gulärtan har brödiga toner med smöriga inslag, viss nötighet. Frasig och viss sprödhet i texturen.

Gråärtan har en fyllig och rostad smak, nötiga inslag med lätta brödiga toner. Krispig med viss saftighet och krämighet.

Hur tillagar jag er Tempeh?

Beroende på produkten så kan du tillaga på grillen, steka och fritera eller en uppsjö av andra recept. Söker man efter tempeh så finns det mycket inspiration att hämta och vi delar även recept på vår hemsida och i våra sociala kanaler.

Vart kommer Tempeh ifrån?

Tempeh kommer från ett distrikt i Indonesien som heter Kecamatan Tempeh. Som ligger i landets västra delar. 

Vad är fermentering?

Fermentering är en konserveringsmetod där man tar hjälp av mikroorganismer för att förändra en råvaras smak, textur och hållbarhet. Vi använder en viss sort jästsvampar som bygger ett mycelium (eller svampkropp) som får den form vår produkt har.  

Hur går det till att fermentera? 

För att jästsvamparna skall växa och trivas skall dess miljö vara helt anpassad efter dess behov. Vi anpassar dess miljö i form av temperatur och fuktighet i inställda inkubatorer som skall efterlikna tropisk klimat som det är i Indonesien där ursprungsprodukten kommer ifrån. 

Är det ekologiskt?

Vi köper in KRAV- och EU-ekologiskt odlade gula ärtor från Öland- och Kalmarregionen som utgår 99,4% av den färdiga produkten. Vi strävar efter att uppnå en ekologisk certifiering genom hela kedjan. 

Kan man marinera er Tempeh?

Ja det går mycket bra, Tex en av våra hamburgare är marinerade. Ska man marinera hemma så föreslår vi att man gör det med en vattenbaserad marinad såsom soya, fonder, citron eller liknande.

 

Har ni några tillsatser i era produkter?

Nej, våra produkter har självklart inga tillsatser i sig. Däremot så har våra marinerade produkter naturliga kryddor och smakämnen.

 

Om man är allergisk är det något jag ska tänka på innan jag äter era produkter?

Våra produkter är naturligt fria från gluten, mjölkprotein, laktos, ägg och nötter. Många av våra produkter är baserade på baljväxter, som exempelvis ärtor. Vissa som är allergiska mot soja kan även reagera på andra baljväxter eftersom dom tillhör samma botaniska familj, och kan därefter eventuellt reagera på våra produkter även om dom inte innehåller soja. Spår av soja förekommer i vissa produkter och är i så fall markerat i fetstil på ingredienslista. 

 

Är alla A2Os produkter veganska?

Ja, alla våra produkter är veganska.

 

Kan man äta era produkter råa?

Ja, men vi rekommenderar tillagning för bästa smak och textur. Vi rekommenderar dock inte känsliga personer och gravida att äta den rå. (Våra konsumentprodukter Tempeh Husman, Tempeh Provencale och Tempeh Korean Chili är redan tillagade och redo att äta kalla eller varma)

 

Vad är det vita i Tempehn?

Det vita kommer ifrån en svampkultur som efter några dagar bildar det vita som heter Mycel.

 

Varför är er Tempeh fryst?

Vår Tempeh säljs fryst för att den ska hålla längre, därmed minska risken för svinn. Den får även en bättre textur då den varit fryst. 

 

Är tempeh hälsosamt?

Jajamen, vår tempeh är gjord på grödor laddade med näring! Vår gula ärta har ett fint innehåll av protein, fibrer och flera vitaminer och mineraler. 

 

Vart kommer ärtorna ifrån?

Våra gula ärter kommer från Kalmar- och Ölandsregionen. Gråärtan kommer från Närke och odlas av "Ekobonden" Adam Arnesson.

 

Vart kommer Quinoan ifrån?

Från den skånska gården Fagraslätt och genom företaget Nordisk Råvara som levererar den sort som heter Vikinga Quinoa. 

Vartifrån kommer er Tempeh Starter-kultur?

Vår starter kommer från en producent i Holland.

 

Kan man köpa Tempeh Starter-kultur från er?

Nej vi säljer inte vidare vår Starter-kultur men det går att hitta flera leverantörer som säljer till privatpersoner och som kan skicka till sverige om man söker på nätet. 

Är tempeh bra för miljön?

Ja! Vår tempeh görs på svenskodlade ärter. Ärter är riktigt klimatsmarta! Visste du till exempel att våra svenska gula ärter har 20 gånger så låg klimatpåverkan som quorn och hela 130 gånger lägre klimatpåverkan än nötkött?

 

Har ni några recept? 

Tips på recept finns här på vår hemsida

 

Vilka återförsäljare har A2O?

Kolla under fliken återförsäljare så finns alla där. 

 

Vilka restauranger använder era produkter?

Vi är mycket glada att restauranger använder våra produkter i dess matlagning några av dem är Urban DeliFlippinburgers -lådan, Happy M kitchen, Far i hatten.

bottom of page